Torsby som bas för att upptäcka Värmland

Den som studerat kartan lite närmare märker snart att Värmland är ett stort landskap. Kanske inte befolkningsmässigt, men till ytan. Värmland är dessutom ett landskap som bjuder på stor variation vad gäller stadsliv, natur, slätter, sjöar och berg. Det är därför inte så konstigt att så många människor kommer tillbaka till Värmland för nya besök året runt. Här finns det mesta att hitta i stort sett oavsett intresse. Torsby är en av de små orter som ligger särskilt bra till på den värmländska kartan. Vid en snabb överblick kan det verka som att Torsby befinner sig långt bort från exempelvis centralorten Karlstad, men faktum är att den här lilla orten är mycket bra placerad för att utforska Värmland.

Det är förvisso 10 mil till Karlstad, men då färdas du på fina vägar och ser mycket vacker natur längs vägen, så det känns inte alls så långt. Ungefär 1 timme och en kvart tar färden och du kan med fördel ta en paus genom ett skönt stopp för att njuta av utsikten vid sjön Fryken. Värmland är förstås så mycket mer än Karlstad och vi ska här ge tips på härliga utflykter från Torsby. Allra först måste vi dock slå ett slag för Torsby som ort; här finns mycket att upptäcka och du behöver inte njuta av orten från din bil. Varför inte skaffa en elmoped, en så kallad vässla och bege dig ut på sightseeing? Det här är ett oerhört skönt alternativ en dag med vackert väder och du parkerar din vässla enkelt varsomhelst. Nåväl, när du nu vill lämna Torsby för några timmar, var ska du åka?

Sunne

Populära Sunne är inte bara känt genom Selma Lagerlöf utan är också omtyckt både som sommar- och vinterort. Hit tar det bara en halvtimme från Torsby och under vägen kan du med fördel stanna till för att beundra utsikten från Tossebergsklätten. I Sunne finns bland annat ett populärt SPA och en mycket vacker kyrka. Fortsätt gärna en liten bit söder om Sunne för att besöka Rottneros Herrgård, som är väl värt ett besök.

Hagfors

Hagfors är en gammal bruksort som är belägen ca 6 mil från Torsby. Härifrån kom den berömda sångerskan Monica Zetterlund och många kommer för att besöka museet på orten. I Hagfors finns också ett fint järnvägsmuseum och en mysig hembygdsgård där det serveras våfflor om somrarna.

Arvika

Arvika är den största orten i västra Värmland och är inte enbart ett besöksmål för norrmän. Staden sägs ha hela 365 sjöar i sin närhet, vilket kan leda till beslutsångest för den besökare som älskar att ta ett dopp. Det är ca 8 mil från Torsby till Arvika.

Sysslebäck

Ungefär 1 timme med bil norr om Torsby längs med riksväg 62 hittar du den lilla orten Sysslebäck. Den som är intresserad av vintersport har här nära till Branäs, som bjuder på förnämliga möjligheter till utförsåkning. Närheten till norska gränsen gör ett besök i grannlandet Norge mycket lockande.