Stjärnor i Torsby

Även i en liten ort som Torsby kan du njuta av av internationella stjärnor och storfilmer på filmduken. Den nyrenoverade Biograf Stjärnan i hjärtat av Torsby erbjuder sina besökare en unik film salong utrustad med sköna nya biofåtöljer. Men det är inte bara filmer som erbjuds besökare. Du kan även uppleva de bästa föreställningarna direkt från Metropolitan i New York med opera, konserter och teaterföreställningar. Biograf Stjärnan har gamla anor och invigdes redan 1939. Fantastiskt är att denna fina gamla biograf även idag fortsätter att erbjuda publiken underhållning av högsta klass.

Vita duken

Den allra första biografen öppnades redan 1895 i Paris. En gammal biljardhall omvandlades till en sal för biobesökare. Sedan dess har generationer flockats till biografer för att uppleva magin med att se film på den stora vita duken. I och med ljudfilmens intåg förändrades och förbättrades filmskapandet. Flera av de stora filmerna från denna tid har tagit plats i filmhistorien. Många klassiska filmer skapades mot slutet av 1930-talet och under 40-talet som exempelvis ”Borta med vinden” från 1939 och ”Casablanca” från 1942 med vår svenska filmstjärna Ingrid Bergman.

Stjärnornas krig

Under 1970-talet började filmindustrin lansera film på ett nytt sätt och skapade så kallade ”Blockbusters”. Med bättre teknik och specialeffekter blev de största filmerna ”Stjärnornas krig” från 1977 och ”Närkontakt av tredje graden”, också från 1977. Filmentusiaster vill fortfarande gärna se Stjärnornas krig från 70-talet på vita duken för att kunna uppleva den i sitt rätta element. Visst är det fantastiskt att se stjärnor på den vita duken men varför inte också se riktiga stjärnor, planeter eller kometer på vår natthimmel? Hos Astro online hittar du ett brett sortiment av mycket bra stjärnkikare/teleskop för både avancerade och nya användare. Här finns alla typer av astronomiska teleskop, stjärnkikare samt teleskop för astrofotografering i olika prisklasser. För dig som är nybörjare finns nybörjarteleskop eller varför inte ett komplett paket med teleskop som passar dig som är ny.

Metropolitan i Torsby

Det fina med dagens moderna teknik är att du inte längre behöver flyga till New York för att kunna njuta av föreställningar i världsklass på Metropolitan. Det räcker med att besöka Biograf Stjärnan mitt i Torsby. Här kommer du att kunna uppleva föreställningar live från Metropolitan såsom Rigoletto, ett mästerverk av Verdi men i ny version. Den dramatiska tragedin om hovnarren Rigoletto har flyttats fram i tiden till 1920-talet. En fantastisk uppsättning med vackra kostymer och ny art deco-scenografi.

Turandot, Puccinis mästerverk, handlar om prinsen Yonghoon Lee som vill vinna en iskall prinsessas hand. Operan inkluderar den episka ”Nessun dorma” och Anna Netrebko sjunger rollen som Turandot på Metropolitan.

Ett annat fantastiskt mästerverk är Lucia di Lammermoor av Donizetti. Själva handlingen bygger på Sir Walter Scotts roman och är en kärlekshistoria. Denna opera har med tiden blivit en av de mest älskade och föreställningarna och Metropolitans uppsättning kan avnjutas live på bio. Torsby har oerhört mycket att erbjuda sina besökare och invånare men varför inte också passa på att även njuta av dessa magiska föreställningar direkt från Metropolitan i New York.