Upptäck värmländska Torsby med kultur och sport

Bland norra Värmlands skogar ligger tätorten Torsby. Här finns något för alla med ett stort utbud av aktiviteter och platser att besöka. Att resa hit är en upplevelse i sig med det gamla tåget Fryksdalsbanan som tuffar på utmed en av landets vackraste järnvägar. Tåget går mellan Torsby och Kil med anslutningar till Göteborg, Oslo, Karlstad och Stockholm. Liksom andra svenska landskap smyckas Värmland av de klassiska faluröda stugorna som inretts med en trasmatta i entrén och blomrabatter vid grinden. Här finns skogar, vatten och berg som bjuder på ett varierat friluftsliv. Det finns gott om sjöar och badplatser att besöka under sommarmånaderna. I tätorten Torsby finns dessutom ett flertal sportanläggningar och ett rikt kulturliv.

Finnkultur och Finnskogscentrum

En del av Torsbys kulturarv omfattar Finnkulturen. Torsby Finnskogscentrum arrangerar utställningar och kulturarrangemang som visar upp nordisk historia och människoöden. Med ett 30-tal rökstugor och finngårdar runt om att besöka finns det även ett flertal som erbjuder fika.

Ett träningsmecka

För sportintresserade finns det massor av aktiviteter och utmaningar att välja mellan i det stora friluftsområdet. Här finns ett stort utbud för skidåkare med bland annat Sveriges första skidtunnel för långfärdsåkare. Torsbys skidanläggning erbjuder även variation i skidspår med allt från motionsvänliga slingor till tuffa elitbanor. Under sommaren finns även en rullskidbana. Leder för cykling, löpning och vandring tar dig via den värmländska naturen. Stjerneskolan har dessutom ett testlabb där du kan testa din fysiska status. Tillsammans med bra boenden och restauranger är Torsby välbesökt av alla sportintresserade.

Kända personer glänser inom sportvärlden

Ursprung i Torsby har bland annat fotbollsspelaren Marcus Berg, anfallaren i IFK Göteborg som även spelat i det svenska landslaget. Även Sven-Göran ”Svennis” Eriksson har rötterna i Torsby och en lång karriär som fotbollstränare för det svenska landslaget. Inom damfotboll spelar Julia Karlernäs för spanska Seville. Emma Dahlström är frilandsskidåkaren som tävlade för Sverige i vinter-OS och nu ingår i det svenska landslaget. På skidor tävlar även Linn Persson i OS och VM i skidskytte. Inom ishockey kommer målvakten Robin Rahm och tränaren Conny Evensson från Torsby. Patrik Bodén har varit världsmästare i spjutkastning.

Torsby i musik och politik

Även ett av landets större rockabillyband, Top Cats, startade i Torsby 2001. Inom politiken har två riksdagsledamöter sitt ursprung i Torsby: Bengt Berg för Vänsterpartiet och Jan-Evert Rådhström för Moderaterna.