Torsby skidtunnel

Torsby Ski Tunnel är en skidtunnel som är belägen i värmländska Torsby i Sverige. Den är Sveriges första skidtunnel och, i skrivande stund maj 2015, världens längsta. Tunneln invigdes den 16 juni 2006.

Än så länge är det den enda skidtunneln i Sverige.

 

Inne i skidtunneln
Torsby Ski Tunnel inrymmer en 1,3 kilometer lång bana som är avsedd för både klassisk och fri stil. Här talar vi om längdskidåkning så klart. Temperaturen skiftar mellan 0 och -3 grader Celsius. Kanske behöver man vädersäkra golv utomhus i anslutning till tunneln då kan buildor.se vara behjälpliga.Torsby skidtunnel 1

 

Sommar och sol
För den som vill träna skidåkning är än så länge skidtunneln i Torsby ett veritabelt paradis. I skidtunnelns råder det alltid perfekta väderförhållanden. Det fanns även en möjlighet att åka skridskor inne i tunneln under påsklovet. Regnväder är inget hinder, inte heller solstekta somrar. Inte heller extrem kyla stoppar möjligheten till träning. Tro det eller ej, men det tycks vara många som anmäler sig till Torsbys sommarskidskola.

 

Tävlingar inne i tunneln
På grund av extrem kyla avgjordes Swe-cup i skidskytte (obs!) inne i tunneln. Det kom att bli den första nationella skidskyttetävlingen i historien som arrangerades och genomfördes inomhus.

 

Huvudman för Torsby Ski Tunnel
Det är det kommunala bolaget Fritid i Nordvärmland AB som äger och driver skidtunneln i Torsby.

 

Konkurrens på väg
Skidtunneln i Torsby kan få konkurrens av en skidtunnel i Trollhättanområdet. Projektet i Trestad center som återfinns mellan Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla är fortfarande på planeringsstadiet. Här har man tänkt bygga världens längsta skidtunnel.

Enligt Stockholms ski center, finns det inte bara planer på en skidtunnel. Man är inne i upphandlingsprocessen. Längden på tunneln ska enligt uppgift bli två kilometer lång.

Andra kommuner har också planer på att bygga skidtunnlar. Till dessa hör Göteborg, Borås, Västerås och Hässleholm. Något som gagnar skidsporten som helhet och inte minst återväxten av utövare.