Torsby i vackra Värmland

Det finns många vackra platser i vårt avlånga land, men i just landskapet Värmland hittar man som besökare fler sådana platser än vad man kan räkna. Värmland är ett ganska stort landskap, vilket innebär att det finns stora skillnader mellan de olika delarna. Samtliga av dessa värmländska landskapsdelar har sin charm, men allra vackrast är det antagligen i den del som heter Fryksdalen. Den här delen av Värmland sträcker sig från Kil, norr om Karlstad, upp till Torsby och följer praktiskt taget sjön Fryken.

Den lilla staden Torsby ligger i Övre Frykens norra ände, några mil norr om Sunne. Kommunen är stor till ytan och gränsar till flertalet andra svenska kommuner och även till några norska. Trots den stora ytan bor det endast runt 12 000 invånare i kommunen (där centralorten har bortåt 5 000 invånare); här finns med andra ord gott om plats och skulle du vara intresserad av att investera i fastigheter här ska du absolut besöka https://tessin.com/sv/ för inspiration. Torsby är bland annat känt som ett omtyckt centrum för vintersport; här finns ett populärt skidgymnasium där många kända svenska idrottare har studerat. Det finns också en imponerande skidtunnel (faktiskt Sveriges första), som är mycket välbesökt och utgör en del av ett stort idrottscenter. Här finns också ett sporthotell, restaurang och en butik. I Torsbys närhet finns också en rad olika möjligheter till utförsåkning, där Branäs är en populär anläggning.

Torsby är också en av de kommuner där Svenska Rallyt går av stapeln årligen. Tävlingen, som är ett av februaris största event i Värmland, startar i Karlstad och letar sig vidare uppåt Fryksdalen inom ett par dagar. För besökare innebär detta en fartfylld fest, där bilintresserade samlas för att hänföras av snabba rallybilar och socialisera med likasinnade. Här gäller det att boka hotell eller annat boende i tid; det brukar bokas upp tidigt.

Det är dock inte enbart om vintrarna som orten lever upp. Sommaren bjuder på vackra miljöer och ett mysigt centrum där man gärna vandrar omkring. Här kan man sätta sig ned för att ta en kaffe på Wienerkonditoriet, eller ta en lunch på de många matställen som finns i tätorten. I Torsby ska man inte missa att besöka den vackra kyrkan som åtnjuter en enastående utsikt över sjön Fryken. Det är lätt att anta att kyrkan kort och gott skulle heta ”Torsby Kyrka”, men namnet är faktiskt ”Fryksände Kyrka” trots det centrala läget.

Till Torsby tar du dig enkelt med antingen motorvagnståg, som utgår från Karlstad, eller med buss. Dessutom har du möjlighet att flyga hit från Stockholm, vilket innebär att du är där på ett litet kick. På sommaren kan det annars vara skönt att ta en ”roadtrip” över Karlstad och upp mot Fryksdalen för att hänföras över det härliga landskapet.