plane concrete runway for sports planes

plane concrete runway for sports planes

Torsby Flygplats är en regional flygplats belägen precis norr om Torsby i norra Värmland. Här bedrivs dagligen linjefart, taxiflyg och affärsflyg men även segelflyg, privatflyg och bruksflyg förekommer. Flygplatsen i Torsby är en modern kommunal trafikflygplats. Flygplatsen anlades på 1950-talet, då hade den endast en gräsbana. Det var först på 1960-talet som den första belysta och sedermera asfalterade landningsbanan anlades. Därefter dröjde det till 2005 då hela flygplatsen totalrenoverades. Den fick då en helt ny terminal, hela rullbanan lades om och flygplatsen fick även en ny platta. Torsby flygplats bedriver, sedan upphandlingen 2002 dagligen flyglinjen Torsby – Hagfors – Arlanda.

Malmöstudent fick flyga själv

En lite annorlunda händelse inträffade nyligen Malmöstudenten Christoffer Sörebö. Han fick nämligen på ett flyg hem till Malmö flyga helt ensam tillsammans med besättningen. Till och med de största Svenska medierna gjorde stora rubriker om en att En kille fick flyga hem till Skåne som ensam passagerare på planet. Christoffer Sörebö säger själv att det kändes väldigt häftigt, nästan som att vara en lyxlirare med ett privatjet. Vid incheckningen kunde han först inte tro på vad de sa, utan trodde att de skojade. De sista tvivlen lade sig dock när piloten hälsade välkommen och planet visade sig vara helt tomt.

Många landsortsflygplatser har det tufft

Det finns många flygplatser runt om vårt avlånga land och det kan ibland göra så att några flyg helt enkelt inte fylls upp med tillräckligt många passagerare. Många av dessa små flygplatser har det väldigt tufft ekonomiskt och hotas av nedläggning. Det är dock viktigt att de får vara kvar då de sammanbinder landet och korta ner avstånden mellan platser ganska markant. Torsby flygplats är ett exempel på en flygplats som har hittat sätt att överleva det allt tuffare klimatet i flygbranschen och som nu säkrat en stabil framtid. I Christoffer Sörebös fall var det på många sätt en stor tillfällighet men det målar också en bild av hur Sveriges inrikesflygbransch mår.