Torsby – den lilla orten i Värmland

Torsby är först och främst känt som födelseorten för fotbollstränaren Sven-Göran Eriksson samt anfallaren Marcus Berg. Förutsättningarna för att bli duktig på fotboll här är sannerligen goda, eftersom det inte finns så mycket annat att göra i byn som barn så är det lätt hänt att man vänder sig till idrotten. Utöver fotboll finns en skidklubb såväl som en gymnastikförening. Vill man förkovra sig i musik eller rentav teater så finns en kulturskola representerad på orten.

Varför flyttar man till Torsby?

Läget i Värmland som Torsby befinner sig på är ganska isolerat. Det ligger nordväst i Värmland och har aningen kortare till Karlstad än till Oslo. Det är en stor fördel med att bo i Torsby, vill du känna på storstadspuls så är det inte fruktansvärt långt till Norges huvudstad.

Det är vanligt att flytta hit för arbete eller kanske för att man är akademiker och vill bo på en lugn ort där barnen kan växa upp. Torsby sjukhus är en stor arbetsplats med omkring 500 anställda. Där bedrivs högspecialiserad vård där patienter från hela nordliga Värmland tillströmmar. Det är alltså vanligt att läkare och sjuksköterskor flyttar till Torsby för att ha nära till jobbet på sjukhuset i orten.

På vintern kan det bli kallt i Torsby, därför är det bra att införskaffa en mössa med tryck för att slippa frysa.

Är det jobbigt att på en liten ort?

Det beror helt och hållet på vem man frågar. Frågar man en uttråkad tonåring så vill den nog gärna inte återvända till orten som vuxen, då vederbörande inte tror att han eller hon kommer tänka annorlunda som fullvuxen. Frågar man däremot samma person när den är fullvuxen och har barn så är chansen betydligt större att denne vill återvända till orten. Det var inte så farligt trots allt och när man blir äldre så värderar man natur, grönska och lugn på ett sätt som ungdomar inte alltid gör utan tar för givet.

Värmland är dessutom ökänt för sina raggare. En raggare är en person som anammat den amerikanska 50-talskulturen med tuperat hår, skinnjacka, jeans och Cadillac. Vad raggarna gör är helt enkelt att åka runt i samhället och leta efter damer att plocka upp. Men det kan lika gärna handla om att man vill ha det roligt och inte sitta framför datorn om kvällarna. Det är många motorintresserade som gillar att köpa gamla bilar, rusta upp dem och sedan visa upp inför allmänheten på ändlösa turer in till stan. Raggarkulturen har dock under 2000-talet försvagats, mycket tack vare att ungdomarna idag väljer att köpa epa-traktorer eller mopeder istället. Med dessa fordon kan man snabbt ta sig till och från aktiviteter som man tycker om att göra. Det kan handla om att man idrottar, spelar datorspel eller kanske är med i hästhoppning.

Oavsett vem man är eller var man kommer ifrån så finns det en plats för dig i Torsby!