OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Både Torsby och Sunne gör anspråk på värmlandssonen Sven-Göran Eriksson. Att han kommer från Värmland är dock klart. Numera bor han i Kina. Sven-Göran Eriksson är en internationellt erkänd fotbollstränare.

 

Född i Sunne – uppvuxen i Torsby
I själva verket så kan både Sunne och Torsby göra anspråk på Svennis, som han kallas i folkmun. Han föddes i Ingeborgjorden i Sunne och kom att växa upp i Torsby.

 

Genomslaget för Eriksson
Det var då Svennis ledde IFK Göteborg till seger i Allsvenskan, UEFA-cupen och Svenska cupen i början på 1980-talet som genomslaget kom för honom. Efter det har han varit tränare i ett antal europeiska storklubbar som bland annat SL Benfica, AS Roma och SS Lazio. Till meriterna hör att Svennis varit förbundskapten för England, Mexiko och Elfenbenskusten.Sven-Göran Eriksson 11

 

Verksam i nio länder
Under karriären sin karriär har Svennis Eriksson varit verksam i nio länder; Sverige, Portugal, Italien, England, Mexiko, Elfenbenskusten, Thailand, Förenade Arabemiraten och numera Kina. Han är tränare av Guangzhou R&F.

 

Stortränaren
I egenskap av stortränare, minst sagt, har Eriksson vunnit de inhemska ligorna i Sverige, Portugal och Italien. Han har även vunnit ett flertal europeiska cuper. Till dem hör UEFA-cupen och Cupvinnarcupen. Under tre VM-turneringar har han varit förbundskapten. De första två var med England, de var VM 2002 och VM 2006. Vid VM 2010 var han förbundskapten för Elfenbenskusten. Inte illa för sonen från Värmland.

 

 

Karriär som tränare
Sven-Göran började sin tränarkarriär som assisterande tränare till Tord Grip i Degerfors IF. Eriksson tog över huvudansvaret När Grip 1977 blev assisterande tränare i Sveriges landslag tog. Han uppmärksammades av IFK Göteborgs ledning som engagerade honom som tränare. Efter en tuff inledning där Svennis hade svårt att få fram resultat släppte det och Svennis kunde leda IFK Göteborg till klubbens största framgång genom tiderna; finalsegern i UEFA-cupen 1982. Samma år vann man även Allsvenskan och Svenska cupen.

 

Det var segern i UEFA-cupen som fungerade som en magisk nyckel för Eriksson. Med den i bagaget var det öppet för en europeisk karriär som nu lett till en global karriär.

 

Svennis har tilldelats TT: s, Tidningarnas Telegrambyrås idrottsledarpris.