Glafsfjorden

Glafsfjorden är den största sjön i Värmland, borträknat Vänern, som bara delvis ligger i landskapet. Den har en yta på knappt 94 kvadratkilometer, och är 36 meter djup. Sitt namn till trots är Glafsfjorden inte en fjord, det vill säga en havsvik, men den var det en gång i tiden. Runt 7500-talet f. Kr. var Glafsfjorden en fjord i det forntida innanhavet Ancylussjön. Idag kan man inte bara se Glafsfjordens ursprung på dess namn, utan också på sjöns form: den har nämligen fjordarnas karakteristiska långsmala utseende.

Än idag har dock Glafsfjorden förbindelse med havet. Glafsfjorden har nämligen en förbindelse med Vänern via andra vattendrag, som Söljeflagan, Stömneflagan, Björnöflagan, Gillbergasjön, Harefjorden och Byälven. Sammanlagt färdas på detta sätt vattnet från Glafsfjorden mer än 8 mil. Från Vänern går sedan den sista sträckan till havet via Göta älv. Glafsfjorden ingår således i Göta älvs huvudavrinningsområde. Det är dock ingen större höjdskillnad på hela sträckan: mellan Glafsfjorden och Vänern skiljer det bara en meter i höjd. Detta regleras utan problem med hjälp av en sluss precis vid utloppet, i Säffle.1280px-Glafsfjordspanorama

Glafsfjorden har inte alltid hetat Glafsfjorden. Sjön omnämns för första gången i skrift år 1560, men då under namnet Glassfjorden. Man tror att sjöns ursprungliga namn på fornsvenska var Gladher, vilket är en bildning till glad som betyder ”ljus” eller ”glänsande”. Efterledet ”fjord” har lagts till i efterhand, varpå namnet blev Gladhsfjorden, vilket senare utvecklades till Glassfjorden och sedermera till det nuvarande namnet, troligen på grund av påverkan från namnet på socknen Glava, som ligger intill sjön. Intill sjön ligger också Arvika, som är Sveriges innerst belägna hamnstad. Också landets innersta hamn hittar man runt Glafsfjorden, nämligen Sulvik, som ligger vid sjöns norra ände. Glafsfjorden är populärt bland de som äger fritidsbåtar i området, och många tillbringar soliga sommardagar på sjön. Det anordnas också flera kappseglingar runt sjön av Arvika Segelsällskap.

Om du bor i Arvika med utsikt över Glafsfjorden, eller någon annanstans i Sverige med sjöutsikt, kan det vara en bra idé att skapa en rejäl uteplats med rejäla utemöbler, för att göra det bästa av utsikten. Du hittar ett stort utbud av utemöbler på Byggmax.se.